Четвъртък, 11 Август 2022

ЦОП

Центърът за обществена подкрепа към КСУДС предоставя социални услуги за деца и семейства с цел предотвратяване на изоставянето на децата и настаняването им в специализирани институции, превенция на насилието, превенция на риска...... продължава

ЦРДУ

Центърът за работа с деца на улицата предоставя социални услуги, свързани с превенция на попадането на деца на улицата и отпадане от училище, социална рехабилитация и интеграция на деца, живеещи трайно или частично на улицата...... продължава

ЗМБ

Звено „Майка и бебе" е социална услуга в общността, която предоставя временно настаняване до 6 месеца на бременни жени и майки в риск да изоставят децата си, насърчава родителската привързаност, подпомага младите майки чрез...... продължава

ЦСРИ

„Център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности” е социална услуга, чиято дейност цели подкрепа на индивидуалното развитие, поддържане и придобиване на нови способности и самостоятелност ... продължава

ЦНСТ „Майка Тереза”

Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ „Майка Тереза” е социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда, близка до семейната, с цел пълноценното израстване и...... продължава

ЦНСТ „Детска къща”

Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ „Детска къща” е социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда, близка до семейната, с цел пълноценното израстване и развитие на деца, лишени от родителска грижа,...... продължава

ЖАЛБИ

Вашият глас е много важен за нас и ние искаме да го чуем.

 • Бихме искали да обсъдите с нас трудностите, които сте имали с Вашия социален работник.
 • Бихме искали да Ви окуражим да оформите оплакването си писмено и ако имате нужда от помощ, да се обърнете към нас или друго лице по Ваш избор.
 •   продължава

  A+ R A-

  Отзвук

  https://www.monitor.bg/bg/a/view/s-blokada-nad-dobroto-215559

  Трикратната шампионка с "Марица" Милена Димова помага на деца в риск

  https://www.marica.bg/gradat/1-yuni-v-detskata-ksha-iskam-da-se-vrna-pri-mama-i-da-jiveem-normalno?fbclid=IwAR3H9Xwrl6bs0rVIgqS21iH6C_kelNvOBxUduQItFoDoHFasNJCJhZ7lXek

  Баща с 10-годишна дъщеря изгуби работа и остана без подслон

  „Моята мечта е да стана баскетболист или готвач. Също така и да си отида при мама. И като отида при мама, да си живея нормален живот.“ Това написа момче от Детската къща, което в момента не живее с биологичното си семейство. Желанието му ще полети във въздуха с балон на днешния 1 юни заедно с мечтите на още деца, които са в неговата ситуация.

  Всяка година Комплексът за социални услуги за деца и семейства организира акцията „Детските мечти летят“, но този път 15-те балона ще бъдат пуснати от социални работници вместо от хлапетата, тъй като в Деня на детето все още има ограничения за събиране на едно място.

  „Моята мечта е да ме върнат завинаги у нас“, пише на друго от листчетата. Малкият автор е добавил и още една - да отиде в Париж. Росица си е пожелала да стане фотограф, а друг неин връстник - да помага на всички деца.

  За Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив 1 юни винаги е специален ден, а отбелязването му там напомня и че децата се нуждаят от специална грижа и защита. От началото на извънредното положение социалните работници са неотлъчно до децата от Центъра за настаняване от семеен тип „Майка Тереза“,  Детската къща, Центъра за обществена подкрепа.

  Екипът помогна и на баща на 10-годишно момиче, който останал без дом по време на извънредното положение. Мъжът загубил работата си и се оказало невъзможно да плаща наема за квартирата. Съпругата му е починала още докато дъщеря им била малка.

  Случаят стигна до нас, след като таткото бе включен в програмата „Топъл обяд“ - инициатива на Община Пловдив и „Т Маркет“, разказаха от КСУДС. Двамата с детето веднага са подслонени в Център за настаняване от семеен тип и е съдействано за намиране на нова работа, тъй като пребиваването там е временна мярка. Най-важното е, че успяхме да предотвратим раздялата помежду им и бе намерен начин да останат заедно в звено за подкрепа, добавят социалните работници.

  Дори и в дистанционен формат на работа те не спрели да консултират по телефона. Веднага се усетило повишено напрежение в семействата. Особено високо е то за фамилии с деца със специални образователни потребности, които спрели да посещават специалисти. Родителите са изтощени от непрекъснатата грижа, по-изнервени, по-често повишават тон, казват от КСУДС. След възстановяване на присъствената работа валят заявки за консултации и социалните работници очакват тепърва да се натъкнат на случаи, в които има нужда от намесата им. Вече има няколко нови случая и за настаняване в звено „Майка и бебе“, като в единия се касае за жена в ситуация на домашно насилие.

   

  Днешният 1 юни започва с акция за кръводаряване - фейсбук събитие с апел да се спаси живот. Който откликне, може да го стори в Центъра за трансфузионна хематология.

  Успоредно е в ход кампания за популяризиране на детските права „ За да има детство“ - с лични послания, споделени истории от социалните работници на КСУДС и албум със снимки във фесйбук страницата на комплекса.

  В 14 часа екипът ще пусне 15-те балона с послания на децата от центровете за настаняване от семеен тип и Центъра за обществена подкрепа.

  До 7 юни онлайн пък ще е достъпна и виртуална изложба „Нарисувай Първи юни“, в която могат да се включат всички деца.

  Вече 15 г. екипът на КСУДС  работи с кредото "За да има детство". Стремежът е да се осигурят условия за всички деца, независимо от расата, цвета на кожата, пола, езика, религията, политическите или други възгледи, националния, етническия или социалния произход, имущественото състояние, инвалидност, рождение или друг статут на детето или на неговите родители или законни настойници.

   

  Трикратната шампионка на България с Марица (Пловдив) Милена Димова показа, че има изключително добро сърце, и собственоръчно започна мащабна благотворителна акция в помощ на деца и майки в риск.

  https://www.plovdiv.bg/%d1%82-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b5%d1%82-%d0%b4%d0%b0%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%bf%d1%8a%d0%bb-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b4-%d0%bd%d0%b0-50-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b2/?fbclid=IwAR3WZrCiH0SVI-JV8ZlWFlqWPnvnmvj7X6TKwKSY020jmvVGItpQkNp9zPU

  50 крайно нуждаещи се пловдивчани от рискови групи ще получават всеки ден до края на извънредното положение на 13 май топъл обяд. Социалната услуга е резултат от доброто сътрудничество на Община Пловдив и компанията „Максима България“, собственик на  веригата магазини Т Маркет,  които са в основата на благотворителната инициатива.