За предоставянето на качествени социални услуги е нужен сплотен екип, който се грижи за себе си.

Обучението по екипно взаимодействие е традиция за екипа на Комплекса. То е заложено в Плана на дейностите за изпълнение на стратегическите цели за развитие.

Ние вярваме, че инвестицията в персонала е ключов фактор за качествената му работа. Предоставянето на социални услуги за деца и семейства; грижата за деца, разделени от своите родители е предизвикателство, което изисква образователна квалификация и професионални компетенции, но също така изисква специалистите да влагат ресурси от своята личност, своите емоции, емпатия, толерантност, да бъдат автентични и да бъдат емоционално адекватни тук и сега. В тази работа се отчита изключително висок риск от професионално прегаряне и това прави грижата за хората от екипа много важна.

От друга гледна точка, постигането на търсените резултати, предоставянето на качествена грижа и качествени социални услуги, подкрепата на семейства в криза, изисква изключително балансирана работа в екип, в който всеки от специалистите изпълнява своята част от задачите в съответствие с общите цели и в синхрон с дейността на останалите. Приноса на всеки от членовете на екипа допринася за постигането на крайната ни цел – детство, такова каквото децата заслужават.

Обучението по екипно взаимодействие ни дава възможност да постигнем и двете – сплотяване на екипа и превенция на професионалния стрес. То е израз на постоянния стремеж за развитие и повишаване на ефективността и нивото на мотивация.

„Тиймбилдингът дава възможност за среща с „човека“ в колегата.“

Елица Евтимова – психолог

Екипът на КСУДС – Пловдив се състои от почти 70 човека с различно образование и област на работа – основно те са социални работници, но също така психолози, терапевти, детегледачи, юрист, администратори, финансисти, шофьори, медицинска сестра и пр.  Има една поговорка, че е нужно цяло село да се грижи за едно дете. Нашият опит ни е научил, че е нужна експертизата, знанията и практическата подготовка на много специалисти, за да правим детството по-добро. Динамиката на работата изисква гъвкавост и баланс, своевременна реакция,  добри комуникативни умения и сработен екип. На всичко това се учим в обучението по екипно взаимодействие – опознаваме колегите, превентираме професионалния стрес, предизвикваме излизане от зоната на комфорт, отделяме време за почивка и релакс.

За тиймбилдинг 2021 заложихме на ритъм терапия, поход сред природата, посещение на исторически забележителности и време за неформални контакти.

„За мен беше взривяващо!

Почувствах се обновена и вдъхновена от ритъм терапията“.

Дора Гергинова – административен координатор

Ритъмът е фактор, който определя всеки удар на сърцето, всяка крачка, той е в основата на нашето функциониране и ежедневие. Смята се, че свиренето на барабани е най- ефективния метод за сплотяване на хора във всички култури и цивилизации. Това е и най-древната форма за укрепване на екипа и фокусиране на общата енергия към постигането на определена цел. Ритъм терапията ни даде възможност за „изхвърляне“ на негативната емоция и зареждане с нови сили и енергия.

Достигането до крайната цел на нашия поход в планината предизвика физическите ни възможности, предостави ни поводи за взаимна подкрепа – искане и даване на помощ, разговори, споделяне, усмивки и възхита от природата. И това ако не е сплотяване!

Вече повече от година живеем и работим в условията на световна пандемия от COVID-19. Предоставянето на социални услуги в КСУДС – Пловдив не е било прекратено нито за ден, като са използвани всички възможни ресурси за осигуряване на контакта с децата и семействата и спазване на противоепидемичните мерки. През 2020 г. екипът на КСУДС е подкрепил над 500 деца и родители, а до май 2021 г. специалистите са работили по 270 случая на семейства в затруднение.

Разказваме за това, защото искаме да дадем пример за добра практика, която има потенциала за изграждане на силни екипи, които постигат своите цели и се справят с предизвикателства в работата. 

„Силата на Комплекса е в хората!”.

Споделете:
fb-share-icon