Група за подкрепа на осиновители – добра практика и много емоции

Да бъдеш родител е предизвикателство, съпроводено с безкрайно много вълнения и отговорности. Понякога се става родител по различен начин – детето се ражда в сърцата на своите майка и баща. Осиновяването е дълго чакана среща между родители и деца, която носи щастие и любов, изпълващи вселената.

Да бъдеш родител е трудно. Всеки ден се сблъскваш с различни перипетии и понякога ни завладяват неувереност и умора. Те не променят любовта и щастието, но често пъти ни карат да потърсим подкрепа.

Ние от КСУДС – Пловдив знаем всичко това както от професионален така и от личен опит. Ежедневно търсим начини да подкрепим родителите в тяхното родителстване. Вярваме, че социалните услуги съдействат на семействата и допринасят за по-добро детство.

Такава е и групата за подкрепа на осиновители. В условията на пандемия от COVID-19, тя стартира в дистанционен формат и срещите се провеждат ежемесечно, като засягат различни теми.

Водещи на групата са Дора Прангаджийска и Татяна Каназирска. Дора Прангаджийска е Неорайхиански аналитичен психотерапевт, работи в областта на осиновяването, самата тя е осиновена, автор е на книги и статии. Татяна Каназирска е социален работник с 15 годишен опит в работата със семейства.

Груповата работа дава възможност за взаимно разбиране и подкрепа, споделяне на опит и емоции, експресиране на желания и надежди. Родителите имат възможност за обмен на опит, както и за опитване на нови подходи и взаимодействия. Груповия процес намалява чувства като безпомощност, негативизъм и усещане за самотност и спомага за повишаване на готовността, енергията и приемането на идеите за позитивна промяна в своето родителство.

В групата участват до 12 семейства и до момента са обсъждани теми свързани с периода на адаптация на детето в семейството, приемането на детето и изграждане на емоционална връзка с осиновителите, тайната на осиновяването – кога и как да говорим с детето, как да чуваме и слушаме детето и да разбираме неговото поведение. Предстоят още интересни теми като – ролята на бащата, отделянето на детето в психологичен аспект, симптоми при децата, причини и как да се разпознават от родителите

„Това е моето лично време, чувствам се сигурна в ролята на родител, всички имаме трудни моменти и опита на останалите родители и специалистите ме карат да съм уверена и спокойна, че човек продължава да се учи да бъде родител цял живот.“ – споделя една майка.

На 17.06.2021 г. се проведе последната среща на групата за подкрепа на осиновители преди лятната ваканция. Тя беше особено вълнуваща тъй като за пръв път срещата е „очи в очи“ и на нея са поканени децата. Докато възрастните обсъждаха различни казуси, малките гости на Центъра за обществена подкрепа участваха в уъркшоп по музикотерапия и арт-ателие. Срещата се превърна в истински празник, тя завърши с отбелязване на рождения ден на един малък мъж, който става на 3 години и почерпи с торта. Останалите деца изработиха специална картина, с която зарадваха рожденика.

„Срещата беше изпълнена с много положителни емоции. Всички участници изглеждаха много щастливи и удовлетворени. Родителите имаха възможност да поговорят спокойно за общи предизвикателства, докато децата им се забавляваха. Прекрасно е, че се провежда такава инициатива!“ – разказва Искрена – една от доброволките, подкрепили събитието.

През 2020 г. и първата половина на 2021 г. екипът на Центъра за обществена подкрепа е работил по 16 случая на семейства осиновили деца. Проведени 12 програми за обучение на кандидат-осиновители с участието на 67 бъдещи родители. Основна дейност на КСУДС – Пловдив е развитие и предоставяне на социални услуги в подкрепа на превенция на изоставянето и гарантиране правото на живот на децата в семейна среда. В частта „Осиновяване се реализират:

  • Регулярни обучения за кандидат-осиновители;
  • Подкрепа на осиновителите в следосиновителния период;
  • Директна работа с осиновени деца;
  • Работа по случаи на деца с дългосрочна цел – осиновяване – изготвяне на оценка на потребностите и индивидуална характеристика
  • Директна работа (социална и психологическа) с деца в процес на осиновяване – национално и международно

Повече на: https://www.ksuds-plovdiv.org/center-za-obshtestvena-podkrepa/

Споделете:
fb-share-icon