Как КСУДС – Пловдив отбеляза Деня на детето

Какво е първи юни.

Първи юни е денят, в който празнуваме детството!

Денят, в който припомняме на целия свят, че детството е днес ВСЕКИ ДЕН, че детето е специална част от нашето общество, че то се нуждае от грижата, вниманието и любовта на всеки от нас, за да порасне щастливо, уверено, успешно! За да направи света по-усмихнат, по-шарен и пъстър; по-добро място за живеене. За да има детство са нужни възрастни, които да го осигурят. Това е наша отговорност всеки ден. Това правим и ние – голямото семейство на Комплекса – всеки ден си напомняме, че за да има детство е нужно да сме тук и сега, близо до всяко дете. А днес казваме, че когато сме ЗАЕДНО имаме силата, вдъхновението и смелостта да правим най-доброто за нашата мисия.

На 01.06.2021 г. в двора на ЦОП се проведе весел празник за отбелязване на Международния ден на детето. Събитието беше организирано в партньорство с инициативата „Младият Пловдив Чете“.

На празникът присъстваха г-н Георги Титюков зам. кмет. „Спорт, младежки дейности и социална политика“ Община Пловдив и г-жа Веселина Ботева директора на Дирекция „Социална политика“.

Децата и всички гости се забавляваха с театралната постановка „Уличен мюзикъл“, представена от театър Хамелеон. Децата от ЦНСТ „Детска къща“ представиха част от концерта „Приказки в оркестъра“, подготвен по проект „Деца в оркестъра“ на Къща за музикални вълшебства „Дивизи“.

Като съпътстваща програма се проведе ателие за изработване на кукли. Читателския клуб на КСУДС се срещна с писателката Ина Иванова като проведоха литературна беседа.

Представители на Съвета на децата към Държавна агенция за закрила на детето организираха щанд с информационни материали за правата на децата и интерактивни занимания

По-рано през деня, се проведе Акция по безвъзмездно кръводаряване, организирана съвместно с Център по трансфузионна хематология. Трима души дариха кръв.

В края на празничния ден в небето полетяха балони с посланието на празника „Заедно, за да има детство“. И точно както се очаква за едни празник, той завърши с почерпка и торта.

От името на екипа на КСУДС – Пловдив бихме искали да благодарим на всички, които допринесоха да осъществяването на това тържество:

  • Доброволците и екипът на Младият Пловдив Чете
  • Театър Хамелеон
  • Къща за музикални вълшебства „Дивизи“
  • Писателката Ина Иванова
  • Държавна агенция за закрила на детето и представителите на Съвета на децата за Пловдив
  • Център по трансфузионна хематология
  • Михалково АД
  • Нестле България, които осигуриха лакомства за всички деца, чрез дарение, предоставено на Община Пловдив
  • И разбира се, искаме да благодарим на екипа на Община Пловдив за ежедневната подкрепа и доверие повече от 15 години.

От началото на годината до месец май 2021 г., от екипът на КСУДС – Пловдив са подкрепени 270 деца и техните семейства. През последните две години работата на екипа се концентрира в партньорства по проекти с неправителствени организации и развитие на програми за подкрепа на деца, който се отглеждат родните си семейства. Акцент в работата на четирите екипа – Звено „Майка и бебе“, Център за деца в риск от отпадане от училище, Център за обществена подкрепа и Център за социална рехабилитация и интеграция е превенцията на всички нива -превенция на насилието, превенция на родителско отчуждение, превенция на отпадане от училище, превенция на изоставянето, превенция на отклоняващо се поведение. Предизвикателствата на деня не биха могли да бъдат посрещнати без инвестиция в човешкия ресурс – само тази година са планирани и осъществени редица обучени и тренинги – „Семейна медиация, Оценка на развитието в ранна детска възраст по Манова-Томова“, „Развитие на 10 Ключови умения за комуникация“, „Работа с деца в резидентна грижа – граници и позитивни послания“. Екипът има вече обучени 11 инструктора за оказване на първа долекарска помощ. В направлението превенция на отпадане от училище е разгърната широка работа в общността – мобилна работа, работа на терен в училищата в гр. Пловдив. Като част от съпътстващата програма се реализират ателиета по приложни изкуства, летни училища, ателиета по грънчарство. За тази година се реализират проекти с Фондация „Движение на българските майки“, Фондация „Социална чайна“, Музикална къща „Девизи“, Ноу Хау център за алтернативна грижа към Нов български университет, Фондация „Агапедия“. Ежегодно през центровете на екипа преминават стажанти и студенти по социална работа от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Не малка част от усилията на екипа са насочени към актуализиране и въвеждане на практика на новото законодателство, свързано с вече действащия Закон за социалните услуги. Директор КСУДС участва като експерт в работни групи към МТСП за изработване на подзаконови нормативни документи. Целта на екипа за настоящата и следващите години е да развие програми, свързани с екологията и възпитанието на децата в опазване на околната среда, грижа за животните, растенията, природата, като гаранция за израстването им като отговорни и успешни млади хора, грижещи се за най-ценното – живота и бъдещето на планетата.                                                                    

Споделете:
fb-share-icon