Време за море

Традицията повелява, че август е време за море. И съвсем заслужено децата от ЦНСТ „Майка Тереза“ и ЦНСТ „Детска къща“ получиха този чудесен подарък – лагер на море.
Десет емоционални дни, които ще оставят ярки спомени у всеки един.

Ежедневието по време на лагера е подобаващо ваканционно. „Всяка сутрин правим гимнастика, закусваме и отиваме на плаж“ – разказва Тони*, момче, настанено в ЦНСТ „Майка Тереза“.
„Следобедите са за разходки. – допълва разказа Михаил Каравасилев, който е социален работник в ЦНСТ „Майка Тереза“ – Посетихме новия кей на Крайморие. Разходихме се до един по-далечен див плаж и си направихме красиви снимки. А вечерите са посветени на игри и нови приятелства.“

По същото време в лагера заедно с нашите деца има деца от ЦНСТ във Велико Търново и деца от семейства, всички прекарвали вечерите заедно в игри на криеница, състезания и разговори. Тези нови познанства са били много емоционални и вълнуващи, а сега се поддържат по телефона и в социалните мрежи.

Традиционно за всеки лагер е организирането на Вечер на талантите. „ И този път почти всички деца взеха участие с песни и танци – разказва Михаил. – Най-добрите получиха награди – лакомства, книжки за оцветяване, топки, пъзели. С колегите установихме, че има деца, които никога не са опитвали цаца и затова организирахме специална вечеря, включваща малките хрупкави рибки.“
„Взех награда за 4 място с песента „Черно море“ – хвали се Тони. – Този лагер го прекарахме много добре. Понякога си мисля, че като си в дом може да ти се случат повече неща, например да отидеш на лагер, защото има много семейства, които не могат да си го позволят.“ – допълва той. И споделя, че сега, в края на ваканцията, се вълнува и прави планове за новата учебна година: „Приеха ме в ПГСТ „Пеньо Пенев“, специалност „Сухо строителство“, първа година… Като имаш занаят, можеш да си подредиш живота.“ – заключва мъдро това момче, отправило смел поглед към бъдещите предизвикателства.

Тези вълнуващи дни, които завинаги ще останат в детските спомени са изключително важни, защото именно такива преживявания правят детството истински вълшебно, такова каквото всяко дете заслужава.

За реализирането на летните приключения на море и планина огромен принос имат колегите от екипите на ЦНСТ „Майка Тереза“ и ЦНСТ „Детска къща“, които цяла година полагат усилия, търсят и намират начин да се организират и проведат лагерите.

А това не би било възможно да се случи без неизменната подкрепа на всички дарители. Разходите за хотел на децата от ЦНСТ „Детска къща” средствата са осигурени от дългогодишен дарител, който предпочита да остане извън публичността, човек подкрепящ грижата за децата повече от 10 години. Част от средствата за настаняване на децата от ЦНСТ „Майка Тереза” са дарени от „Марицатекс“. А останалите са събрани от благотворителни акции, стартирали в края на миналата година, в тях са се включили много граждани и фирми с различни суми. Транспорта е осигурен от г-н Ивайло Начев и г-жа Елена Дърмонска. Дългогодишните партньори на КСУДС-Пловдив Фондация „Движение на българските майки” – клон Пловдив са осигурили плажни принадлежности и козметика. Г-ца Милена Димова също подкрепя подготовката за пътуването с дарение. Граждани на Пловдив даряват захарни продукти, с които е осигурена ежедневна следобедна закуска.

За пореден път от името на всички деца и на целия екип на Комплекса изказваме огромни благодарности за подкрепата. Всеки от тези жестове е безценен, защото само обединявайки усилия, всички заедно, можем да осигурим едно по-добро детство. И вярваме, че по-доброто детство е път към порастването на едни по-добри младежи и възрастни хора, които ще носят в себе си заряда на добротворчеството.

* Имената на деца в статията са променени.

Споделете:
fb-share-icon