КСУДС – Пловдив през погледа на един стажант

Разговаряме с Джоро Иванов, който прекара 2 седмици в Комплекса като доброволец и се докосна до част от предизвикателствата на социалната работа.

Представете се, моля.

– Казвам се Джоро Иванов и съм на 21. Уча във Франция, в Парижкия институт по политически науки.

Защо избрахте КСУДС – Пловдив за своя стаж?

– Следването ми изискваше да направя благотворителен стаж в първата си година. Имах много опции, но истината е, че исках този стаж да е нещо повече от „отбиване на номера“. Свързах се с много институции, но само КСУДС бяха отворени към това да ми предложат нещо повече от подпис на лист хартия. Това направи решението ми доста лесно.

Какво научихте през този период?

– Бих искал да кажа, че научих много, но истината е, че си затвърдих съществуващото мнение. Твърде много хора отказват да видят, че дори спрял часовник е верен два пъти на ден. Истината е, че, макар че няма перфектна институция, много често отказваме да видим на колко добро е способно нещо имперфектно. В КСУДС нещата не са перфектни, но с наличните ресурси се постига много. Работещите там са решени, въпреки трудностите, с които се сблъскат, да помагат, колкото е възможно, на всеки.

Какво бихте искали да кажете на хората, с които се срещнахте тук или дори какво е вашето послание към света?

– Търпение. Вярвам, че времето лекува. Всичко се случва с времето си. Стига да сме търпеливи всичко се нарежда. Но трябва търпението да бъде съчетано и с решителност. Реката пробива камъка не със сила, а с постоянство. Малките ежедневни добрини са много по-ценни от големите триумфи. Трябва да се научим да възпяваме и малките герои – тези, които всеки ден дават по нещо, на пръв поглед, малко. С годините, всичко се натрупва.

КСУДС – Пловдив подкрепя младите хора по пътя на тяхното учене и развитие на професионални компетенции, като предоставя възможност за полагане на доброволен труд в рамките на Центровете за предоставяне на социални услуги. Доброволчеството е форма на подкрепа на екипа, когато имаме нужда от допълнителен човешки ресурс, но също така е една изключително добра възможност за първи стъпки в професиите както от социалната система така и от всички сфери в публичния сектор.

Споделете:
fb-share-icon