Летни дейности в Центъра за работа с деца на улицата и отпадащи от училище

Летните дейности в Центъра за работа с деца на улицата и отпадащи от училище са традиция и основната им цел е осмисляне на свободното време и превенция на рисковото поведение. Включените теми дават информация и пространство за обсъждане на въпроси, касаещи децата, тяхното развитие, безопасно порастване и формиране на умения за самостоятелност и грижа за себе си.

От 08 юли до 12 август 2020г.,  в Центъра се проведоха летни занимания за децата, ползващи услуги в ЦРДУ към КСУДС. В тях взеха участие 11 момичета и момчета на възраст от 9 до 13 години, разпределени в две групи.

В продължение на шест седмици, по време на летните занимания, на децата се предостави възможност да избягат от скуката, да учат и да се забавляват през лятната ваканция, да създадат нови запознанства, а може би и приятелства.

В тази необикновена 2020 година, не посетихме забележителности в гр. Пловдив и околностите му, но пък затова много от нашите дългогодишни приятели и партньори ни подкрепиха като ни дойдоха „на гости”.

С голям интерес и нетърпение децата очакваха срещата с инспектор Детска педагогическа стая Пламен Митев. За някои от тях това беше първа среща с представител на полицията и те не пропуснаха възможността да го засипят с въпроси за работата на органите на реда, за полицейските кучета, за екипировката и оръжията. От особена важност е децата да разберат, че представителите на полицията са техни „приятели” и винаги когато е нужно могат да ги търсят за съдействие и подкрепа. В последвалата беседа на тема ”Опасности и рискове в интернет общуването”, децата отново показаха нетърпение да споделят своите знания и въпроси по темата. Оказа се, че една среща е недостатъчна и децата се разделиха с г-н Митев с пожелание за скорошна нова възможност да общуват с него по теми, които ги вълнуват.

След  своето участие в лятната програма г-н Митев, сподели, че е мотивиран да участва в подобни беседи тъй като „С ЦРДУ имаме обща цел – да откриваме децата, които имат нужда от подкрепа, от промяна в поведението и след като ги открием, да работим и да въздействаме на тяхното отклонение в поведението. И има видим ефект от тези дейности, самите деца вече ни познават и ни търсят ако имат нужда.”

Оказа се, че много от малчуганите искат да станат полицаи. „Обясних им колко е интересна нашата професия и колко е отговорна. И в тази връзка опитвам да ги запаля по професията. Защото полицаят е реален герой”. Но в същото време е нужно много учене и подготовка, затова г-н Митев формулира своето послание към децата така „Най-важното за едно дете е да стане добър човек, стане ли добър човек, може да стане и добър специалист в областта която иска да се развива, стига да прояви достатъчно усърдие и упоритост.”

В друг ден от лятната програма Мария от БМЧК изнесе практическо обучение на децата по оказване на първа долекарска помощ като всяко дете имаше възможността да покаже получените знания и умения. С голямо желание и старание приложиха сърдечен масаж и изкуствено дишане на „пострадал” и се увериха, че за целта трябва да бъдат отговорни и стриктно да следват оказанията на обучителката.

Служителите от 2 РС ПБЗН, пристигнаха с един от специализираните си пожарни автомобили. В последвалата беседа, децата си припомниха правила, които трябва да спазват, за да не предизвикат пожар в дома си и какво да правят, в случай че все пак това се случи. На децата бяха показани различни видове въжета, струйници с кран, различните видове пожарогасители, и други специализирани материали и облекло. Разбраха, че за да станеш пожарникар, трябва да понасяш жегите, тъй като облеклото не те предпазва от тях, а само от изгаряния. Накрая всички се снимаха пред пожарния автомобил, заедно със смелите пожарникари, които предложиха догодина ние да им гостуваме.

Вили Начева от РЗИ, Пловдив, отново с готовност прие поканата да за беседа на тема „Вредите от тютюнопушенето, енергийните напитки, наргилето и алкохола”.  Децата изведоха правила и активно участваха в дискусията. Съобщаваха случки от ежедневието си и изказваха мнение. След дискусията, участниците се разделиха на две групи и самостоятелно и с ентусиазъм преобразиха думите си в проекти от цветни картини и забранителни знаци, свързани с темата на заниманието. В допълнение, подтиквани и насочвани от лектора успяха да изведат писмено и част от настъпващите промени в организма по време на етапа на съзряване.

В последствие г-жа Начева сподели „Това което ме впечатли в тази група беше умението им да работят  заедно в тандем по двама. Много добре децата си помагат, ако някой е затруднен получава подкрепа, която го кара да се чувства добре.”

В ателие „Приложни изкуства“ децата имаха възможността да направят свой „Чичко Тревичко”, да си направят красива ваза, като използват само празно шише и техниката декупаж, да изрисуват цяла галактика върху керемида,  да създатат морски пейзаж с квилинг умения.
С помощта на Даниела Горанова, децата пробиха знания и опит да работят с глина и грънчарско колело. Както често се оказва, достатъчно е само малко насочване от обучител, останалото се получава с богатата детска фантазия и въображение. Децата изработиха свои глинени съдове, свещници и различни фигури, които отнесоха в домовете си за спомен от хубавите летни преживявания.

Голям хит се оказа тази година ателие „Кино“, в което децата най-накрая успяха да „посетят” кино салон в ЦРДУ и заедно да гледат филмите „Цар Лъв“, „Книга за джунглата”, „От вътре навън” и да споделят своите емоции, впечатления и коментари.
Всеки ден от лятната програма за децата бе осигурен обяд.

Активностите се проведоха при спазване на всички мерки за превенция на разпространението на COVID-19.

Споделете:
fb-share-icon