История за силата и вълшебството на доброто

Тази работна седмица завършва с вълнуваща история за силата и вълшебството на доброто.

Както знаете екипът на Комплкса се грижи за 26 деца в двата Центъра за настаняване от семеен тип. Много често осигуряваме по-добра грижа за децата с подкрепата на дарители. Миналата седмица д-р Костадинова от една пловдивска болница се свърза с нас, за да ни предложи подкрепа. Екипът на отделението дари 500 лв. в брой и 200 лв. под формата на ваучери. Веднага колега се отзова и „осребри” ваучерите с пари в брой. Първоначалната идея беше с тези пари да се закупят зимни обувки на децата. В разговорите с екипа, обаче се оказа, че в едната къща има сериозна нужда от матраци. Решихме да се обърнем към голяма фирма за матраци с молба да ни продадат 10 матрака за 700 лв. Водейки преговорите, след няколко дни от ръководството на фирмата казаха: „не може да оставим децата без обувки, ние решихме да ви ПОДАРИМ 15 матрака, а с парите купете обувки”. Безкрайни благодарности за жеста.

На следващия ден отиваме за обувки в един голям магазин. Децата избират, мерят, харесват. Обръщаме се към продавач-консултанта с питането дали ще ни направи отстъпка, защото ще купим доста чифтове. И какво се оказва, това мило момиче е Паулина, бивша студентка в курса на директора на КСУДС, тя казва „Аз ви познавам, ще ви дам моите ваучери за отстпъка на служител”, а именно -30% за обувките на нашите деца. Към тази кауза се включва и Милена, също служител в магазина. Накрая си тръгваме с 12 чифта обувки за 658 лв. и една торба с чорапи. А най-ценното е блясъка в очите на децата, които имаха шанса сами да изберат топлите си зимни обувки.

Невероятно е! Тази година магията на Коледа започна месеци по-рано, а какво ли още очаква нашите деца …

Социалната работа е изпълнена с различни предизвикателства и напрегнати ситуации, но в ден като днешния си даваме сметка, че нашата работа ни е дала безброй доказателства, ЧЕ ДОБРОТО И НАДЕЖДАТА СЪЩЕСТВУВАТ и продължаваме да вярваме, че хората не са изгубили човешкия си образ и ценности във времената на дигитализация, консуматорство и пандемия.

Изказваме безкрайни благодарности на всички, които ни подкрепят в каузата да правим детството по-добро.

И се надяваме, че ще има още много такива истории за разказване.

Споделете:
fb-share-icon