Индивидуални семейни сесии по музикотерапия

Европейски ден на Музикотерапията в КСУДС Пловдив

На 17.11.2021 г. отваряме вратите на КСУДС за индивидуални семейни сесии по музикотерапия. Запишете своя час на тел. 0884 100 383. Добре дошъл е всеки, който иска да се запознае с метода музикотерапия и да преживее споделянето на емоцията дете-родител-музика.

От 2015 г. екипът на Комплекса се включва в инициативата Европейски ден на музикотерапия. Тази година събитието се провежда под наслов „Сподели своята емоция”. Провокирани от сложната ситуация на пандемия, организаторите поставят акцент върху тази тема, защото смятат, че е важно да осъзнаем чувствата си и да ги споделим с най-близките си, като слушаме или създаваме музика.

В европейски мащаб програмата включва интересни събития, лекции, семинари, дебати и онлайн или концерти на живо. Според Европейската конфедерация по музикотерапия „Същността на музикотерапията е участниците да изразят чувствата си чрез музикално преживяване с помощта на терапевт. Музиката може да създава и предизвиква различни емоции. Ролята на терапевта е да подкрепи клиента в изразяването и освобождаването на чувствата си, повишавайки неговата осъзнатост. Когато ни е трудно да говорим за емоциите си, музиката е там, за да ни помогне. Всеки може да използва музиката, за да изрази чувствата си и музиката ще издържи и на най-тежките емоции, дори на тишината. Като създаваме музика съвместно, ние развиваме чувството за заедност. В тези предизвикателни времена на физическа раздяла музиката може да бъде силата, която ни дърпа заедно и ни дава възможност да изразим себе си.”

Музикотерапевтът на КСУДС Пловдив Еленка Кумчева работи основно с деца със затруднения и техните родители като основната цел е да се подкрепи социализацията, обучението, свързването с околния свят на децата. Техниките, които се прилагат са от активната музикотерапия – изпълнение, движение, активно възприемане на музика.

„В процеса на контакта се забелязва бързото привличане на вниманието у децата. Появява се  желание да бъдат забелязани, да се изявят и да е отбелязано  всяко най-малко тяхно умение. Получават възможност да преживеят емоциите си, да ги осъзнаят и да ги споделят с другия. Това определено им помага да се приобщят към сложното, натоварено ежедневие. Да се впишат по свой начин в обществото и да намерят мястото си.” – така описва работата си и ефекта на музикотерапията Еленка Кумчева, която е инициатора на отбелязването на Европейския ден на музикотерапията в КСУДС Пловдив.

Събитието е част от месец на СЕМЕЙСТВОТО в КСУДС Пловдив – ноември 2021 г.

Повече информация на:

ел. страница  https://www.ksuds-plovdiv.org/ и

facebook-профила на КСУДС https://www.facebook.com/ksuds.plo

Споделете:
fb-share-icon