Георги Петров: „ЦРДУ дава страхотно рамо на децата”

Ателието по Грънчарство е един от символите на Центъра за работа с деца на улицата. Днес се срещам с Георги Петров, за да си поговорим за допирните точки на творческите дейности и социалните услуги.

 – Представи се.

– Аз съм Георги Петров. Занимавам се с керамика от почти 20 години. Завършил съм училището за керамика в Троян, което ми е дало основата. И след толкова години развитие, се надявам, че съм стигнал до тази степен, която ми дава възможност да бъда полезен и на другите.

– Какво те мотивира да работиш с децата?

– Самите деца. Много ми харесва да се занимавам с деца. Комуникацията с децата е злато. Това взаимодействие ме кара да се чувствам по-млад, чувствам се полезен за тях, мога да им дам нещо от себе си, от опита си, от знанията си. За мен това винаги е голямо удоволствие.

– Какъв е ефектът от работата с глина върху поведението на децата?

 – Изграждане на търпение. Много е важно да бъде създадена обстановка, в която децата да видят, да почувстват, да се отдадат на това занимание. Тези ателиета за тях са страхотно разнообразие. Особено за децата, които живеят в център от семеен тип и ежедневието им се движи по една и съща пътека. Грънчарството е нещо, което ги откъсва от еднообразието.

– Според тебе, защо е важно да подкрепяме децата, които имат трудности в училище, проблеми с поведението?

– Защото искаме да им предоставим по-добър живот занапред. Тази подкрепа ги откъсва от света, в който те биха навлезли, ако не я получат. Децата са заобиколени от агресия и могат да бъда засмукани от нея.  С тези занимания ние им предоставяме възможност да се откъснат от една неблагоприятна вълна , която да ги отнесе на място, на което не бихме искали да бъдат.

– Къде е мястото на социалните услуги като ЦРДУ, в грижата за децата?

– Със сигурност има място. Тези центрове дават страхотно рамо на децата. В училищата има агресия, има неграмотност, има голямо нежелание от страна на учениците да учат. Учителите често пъти нямат сила да се справят с тези ситуации. В такъв момент центровете за социални услуги извършват много важна работа. Те предоставят това, за което училището не е имало ресурс.  За съжаление има много родители, които нямат време да се погрижат за децата си, нямат способността, нямат дори знанията да се преборят с трудностите. Центровете са изключително полезни в такъв момент – да подкрепят децата, да подкрепят родителите.

– Какво искаш да кажеш на родителите на децата, с които работиш?

– Обичайте ги. Отделяйте им повече внимание. И за съм родител, виждам как понякога нямам достатъчно време за децата си и ходя да ги прегръщам докато спят.

– Какво е твоето послание към света?

– Сещам се за един цитат от български филм „Човек един път е добър, един път е лош, зависи на коя страница го отваряш и в какъв момент го намираш.”  Моето послание към света е да няма омраза.  

Интервю: Екатерина Костова

Споделете:
fb-share-icon