Биляна Стамова „Ако реша да започна такъв тип работа, първо ще проверя дали тук има свободни места”

През април представяме дейността на Центъра за работа с деца на улицата. Днес представянето е през погледа на Биляна Стамова. Тя е на 37 години и е студент в магистърска програма „Мениджмънт на социалните организации”, като част от своето обучение е на стаж в Центъра.

–  Защо избра ЦРДУ за своя стаж?

– Миналата година, прекарах тук държавната практика, когато завършвах бакалавърската степен по „Социални дейности”. Много ми хареса. Тук за първи път видях какво е да си социален работник с призвание и смисъла на тази работа. Първоначално, когато записах  тази специалност, аз бях с много негативно отношение към социалните организации и към социалните работници. Записах с идеята, че ще реализирам в чужбина и ще работя с хора от третата възраст. В ЦРДУ за първи път видях и усетих енергията с която работи екипът и резултатите, който постигат с децата.

– Как би определила връзката между Университета като олицетворение на теорията и социалната услуга, която реализира практиката? Има ли нужда от промяна?

– Теорията и ученето в университета е много важно, защото дава база и основни познания, които в последствие се използват в практиката. Но практическите занимания, включени в учебната програма са недостатъчни. И когато аз трябва да изляза на терен, не се чувствам готова да се впусна директно в работата и да поемам случаи.  

– Промениха ли се твоите планове за бъдещо професионално развитие?  

– Да. Ако реша да започна такъв тип работа, първо ще проверя дали  тук има свободни места. Аз съм родител и затова се колебаех дали да работя с деца. Много е трудно да решаваш съдби с работа си и трябва да си страшно отговорен. Много трябва да се вглеждаме в децата, те инстинктивно знаят повече от нас.

– Кое в ЦРДУ те вдъхнови?

– Желанието и цялата енергия на колегите, която влагат в своята работа. Вдъхновяват ме и децата. Те са щастливи, идват с желание в тази цветна къща и има резултати и положителни промени. Всичко това ме кара да се усмихвам.

– Какво е твоето послание на финала на нашия разговор

– Нека да бъдем добри и усмихнати в ежедневието и в работата си.

Интервю Екатерина Костова

Споделете:
fb-share-icon