Честит Имен Ден, Екатерина Костова! – „Ако ги няма хората, няма да ги има и историите, които пиша

Ако ги няма хората, няма да ги има и историите, които пиша“ казва Екатерина Костова, ръководител на ЦСРИ, координатор на студентски практики, специалист „Връзки с обществеността“, често в ролята на Директор, специалист за директна работа с деца и семейства и човек, който постоянно търси новото, различното, провокативното, красивото…..вече 15 години в КСУДС.

Недка Петрова – Как се тъче нишката?
Екатерина Костова – Случва се като естествен ход.

Недка Петрова – От кога работиш в КСУДС?
Екатерина Костова – От 2007 м. Февруари. Посрещнаха ме в зала 1 – казаха ми да се разположа удобно и аз в стремежа си да се настаня, пометох чашите с вода …

Недка Петрова – Ами по вода ти е потръгнало и ето те – след 15 години все още тук!
Екатерина Костова – Това, че правя толкова различни неща е един от основните фактори, които ме задържат тук толкова много време.

Недка Петрова – Как се случи така, че стана социален работник?
Екатерина Костова – Много странно – както повечето неща. Исках да уча Социална педагогика, но не ме приеха на първо класиране; приеха ме Специална педагогика – и аз се казах: „Какво толкова – ще се запиша в тази специалност!“, на следващо класиране обаче ме приеха Социална педагогика и аз отново бях изправена пред дилема, но в крайна сметка си останах на първия избор – и така се оказах специален педагог. Исках да работя като педагогически съветник или в пробация, но явно съдбата друго е имала предвид и пак ме доведе в полето на социалната работа. Когато дойдох на работа беше останал само един човек и нямаше ръководител на екипа – може би две години по-късно станах ръководител на екипа.

Недка Петрова –  Понякога ти се налага да взимаш сериозни решения, това повишава ли напрежението ти?
Екатерина Костова – Когато знам, че мога да нося отговорност за някакво решение го взимам. Рядко се притеснявам да нося отговорност. 

Недка Петрова – Как се случи създаването на ЦСРИ? Това беше също едно голямо предизвикателство
Екатерина Костова – По онова време в ЦОП имаше три екипа и 112 капацитет и негласно разпределение кой екип с по колко човека трябва да работи. Ние имахме много случаи много работа. Беше ни тясно искахме по-широк обхват на работа 

Недка Петрова – Аз като Директор отстрани имам някакво наблюдение, но никога не съм имала времето да се замисля как се случиха нещата вътре в екипа. Едва ли е било много лесно да се създаде една услуга, да се мотивира екипа и да се разгърне в отделен Център.

Екатерина Костова – Повече от една година се опитвахме да си прокараме проекта на ЦСРИ. Първо направихме анализ колко са децата със специални потребности, от какво се нуждаят направихме анкети, изпратихме запитване до ДАЗД и поискахме тяхното становище. Много искахме да променим думичката „увреждания“ и затова направихме с Център за социална рехабилитация и интеграция за деца със специални потребности, а сега искаме да премахнем и думичките „специални потребности“, защото в центъра стои ДЕТЕТО. …И така започнахме да обсъждаме заедно с екипа на Община Пловдив тези нужди, тези оценени потребности, а оттам винаги са се доверявали на оценката на хората, които работят на терен…. И така се задвижи процедурата през АСП и в края на 2013 година вече имахме център. Толкова бяхме подготвени за разкриването на ЦСРИ, че бяхме разработили всички вътрешни правила по методиката, която действаше и когато дойде момента да разкрием ЦСРИ тази методика беше отменена и се оказа, че трябва да започнем да работим по нова методика… и така започнахме всичко отново.
Другото неприятно нещо беше, че при стартиране на услугата започвахме с много малък бюджет, който трябваше да осигури функциониране на екипа до края на годината. Успяхме да се справим, благодарение на обстоятелството, че сме част от голямата организационна форма Комплекс и на професионализма на ръководството на Комплекса.

Недка Петрова – Това ли беше най-трудният ти момент?
Екатерина Костова – Може би, щом съм го запомнила и сега се сещам …

Недка Петрова – Какво не знаем за Екатерина Костова какво може да прави, но все още не го показала? 
Екатерина Костова – Ами сигурно и аз не го знам още.

Недка Петрова – Кое ти дава сили и мотивация да продължаваш да искаш да правиш различни неща?
Екатерина Костова – Чувствам се много уютно тук в екипа. Хората, екипа обстановката….Много хора са се сменили, но идвайки новите хора успяват да се впишат в духа и в контекста на Комплекса. Това ме кара и аз да се чувствам значима. Много често и ти – (към директора) си ми повлиявала за решенията които съм взимала – когато една организация ме покани да работя по техен проект, аз много се колебаех, чудех се как ще пътувам, какво ще правя как ще стигна, но ти каза: „Можеш, какво толкова!“ …. и така се оказа, че мога да правя и неща, които не знам че мога.

Недка Петрова – От какво се страхуваш? 
Екатерина Костова – От хора, с които не може да се води конструктивен диалог. Това може би е едно от нещата, които ме притесняват. Като цяло не ме е страх, особено когато е свързано с работата. Когато съм обградена от толкова много хора, с такъв екип – няма от какво да се страхувам в работата. Не е имало случай, в който да се чувствам затруднена и да ми е било трудно да се обадя на някой от екипа и той да не ми съдейства, дори и само да ме изслуша …

Недка Петрова – Влизаш и в ролята на Директор. Какво е усещането и каква е гледната точка от другата страна? Какво се вижда от другата страна?
Екатерина Костова – Отговорността е много голяма – кой каквото и да прави отговорността я носи Директора. Дори понякога, когато замествам Директора, аз се чувствам изморена само от мисълта, че нося тази отговорност, а не че съм имала да правя нещо.
 
Недка Петрова – Кое е Нещото, което обединява всички в Комплекса и което ни държи толкова години, кое е запазената марка на Комплекса?
Екатерина Костова – Ценностите и отношението към хората, уважението. Всички понякога се ядосваме на клиентите, но когато се срещаме с хората, ние сме позитивни и показваме уважение, хората тук се чувстват приети и разбрани, не всички – има и изключения, но това наистина е рядкост.
 
Недка Петрова – Какво ти даде и какво ти взе Комплекса?
Екатерина Костова – Много ми е дал – възможността да изпробвам толкова много неща, да уча, да пътувам на толкова много места, всичко това учи ….както и вчера в телевизията (става дума за участие в телевизионно предаване „Знание БГ“). Всичко е опит!

Недка Петрова – Ти ръководиш екип, работиш по случаи, координираш студенти…Какво ще прави Екатерина Костова в следващите пет или десет години в Комплекса?
Екатерина Костова – Аз съм си поставила една цел и тя е да се промени отношението към професията социален работник. Да се повиши имиджа на тази професия. Да не се притесняват от това какво работят и да могат да живеят достойно. Професията ни е важна и тя трябва да е наравно с другите важни професии – на лекари, учители, полицаи …И целият този положителен имидж да върви ръка за ръка с достойно заплащане!

Недка Петрова – Много ти благодаря! Когато знаем, че сме един отбор и гледаме в една посока, винаги тежестта и отговорността се носи по-леко!

Едно нетрадиционно интервю взето от директор КСУДС в негова нетрадиционна роля на PR, в месеца на ЦСРИ и дадено от Екатерина Костова – един нетрадиционен и трудно побиращ се в определение с няколко думи човек, PR, експерт, ръководител, координатор…., публикувано в деня на Св. Екатерина с любезното съдействие на Мила, с което казваме: Честит имен ден, Екатерина Костова!
Не спирай с това, което правиш! Носи този дух още много години и бъди източник на сила, знание, творчество, вдъхновение!

Интервю: Недка Василева-Петрова

Споделете:
fb-share-icon