Да бъдеш доброволец носи огромно лично удовлетворение

5 декември е обявен за Международния ден на доброволеца, като за първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН.

Екипът на КСУДС Пловдив, за поредна година изказа благодарност към своите доброволци, които се събраха на празнична среща, част от програмата МЕСЕЦ на БЛАГОДАРНОСТТА в КСУДС Пловдив – декември 2021 г. Всеки от присъстващите получи специално Отличие за доброволен труд.

От името на Директора на КСУДС Недка Петрова, г-жа Златка Чанева поздрави доброволците и връчи техните отличия: „Благодаря от името на целия екип, затова че през тази година сте подкрепяли нашата работа, която ако няма доброволци и дарители би се случвала по много труден начин.”

Д-р Георгиева, която е зъболекар и когато се наложи лекува зъбки безвъзмездно, прие приза с думите „За мен е удоволствие да работя с децата от Детска къща, всеки път след като имам срещи с тях се чувствам удовлетворена от това, че съм била професионалист и човек. Те са толкова чисти душички, малко им трябва: една добра дума, едно добро отношение. И аз съм на среща, за който има нужда”.

„Преди да започна с доброволчеството имах едни представи за социалната работа, в момента, в който отидох в Звено „Майка и бебе” видях колко много се прави за децата, това толкова дълбоко ме докосна, че не ми трябваше много време, за да взема решение да кандидатствам за работа.” – сподели Искрена, която от доброволка, стана социален работник. Борислава Трифонова, която също е доброволец в Звено „Майка и бебе” разказа, че най-много се е впечатлила от условията, които са създадени там „стаите и начина, по който са обзаведени, те се доближават до семейната среда – една майка има самостоятелна стая, с място за майката, с място за бебето, с играчки, топлина и всичко необходимо.

Връчвайки едно от отличията Емилия Петрова ръководител на Звено „Майка и бебе” разкри следното: „Благодаря на доброволците, защото те отделят много време на екипа в ЗМБ, на децата, на майките. Тяхната работа не беше само да придружават и да посредничат, те бяха много полезни на майките в чисто човешки разговори. Майките приемат социалните работници като професионалисти, докато с доброволците споделят доста лични неща, които по някаква причина се притесняват да споделят пред екипа.”

В последвалата дискусия се обсъдиха теми, свързани с ключовата роля на доверието между институцията и доброволците, което е взаимен процес и е от изключителна важност, за качеството на работата.

Обсъдена бе връзката между доброволчеството и дарителството, както и нагласите на обществото към институциите и техните потребители.

Разисквана бе мотивацията на доброволците, стимула и вдъхновението, което те прави доброволец и популяризирането на подобни дейности.

Веселина Стефанова, „най-пресният“ доброволец, която направи кампания за събиране на коледни подаръци сподели: „За мен доброволчеството не е нещо, с което да се хвалиш, че си направил добро. Аз го споделям публично, за да дам личен пример и да привлека и други, които искат да помагат”.

Всички присъстващи се съгласиха, че работят доброволно, защото това им носи лично удовлетворение и не изпитват нужда от публични изяви.

Срещата завърши с уговорката, че всеки от присъстващите ще бъде посланик на доброволчеството, за да се разпространява добрия пример и да стига до повече хора, да се променят нагласите на обществото към позитивно отношение към различните деца и семейства. И с надеждата на следващия 5-ти декември да се срещнат повече доброволци и да се е умножило доброто.

Споделете:
fb-share-icon