Георги Колев по пътя на порастването: „Хората трябва да си променят нагласата към децата от домовете, защото понякога ние сме дори по-нормални“

През декември Георги става на 18 години и напуска Центъра за настаняване от семеен тип, като се отправя смело по пътя на самостоятелния живот на възрастните. Той има големи планове и е силно мотивиран да ги осъществи, а екипът на КСУДС му пожелава успех и остава вратата на къщата отворена за бъдещи срещи, подкрепа и споделени емоции. Георги разказва за своите преживявания в ЦНСТ в следното интервю.

Би ли споделил свои мисли, чувства, вълнения от това, че ставаш пълнолетен?

– Донякъде ми е хубаво, донякъде не. Хубаво ми е, защото вече съм пълнолетен, мога да правя много повече неща, отколкото преди. Да изляза от Дома хем е хубаво, хем ми е малко тъжно, защото тук пораснах. Досега всяка вечер се прибирам тук, смеем се, говорим си, гледаме телевизия; свикнал съм със социалните, мога да си говоря свободно с всеки, приели са ме и аз съм ги приел. Сега това ще се промени.

Кое те кара да се чувстваш уверен да направиш тази крачка и да отидеш да живееш сам?

– Идва момент в който си казваш, че вече е време да се справяш сам, самостоятелно да започнеш живота си. Сега се прибирам и питам „г-жо Ваня ще ми дадете ли джобните, ще ми дадете ли вечерята и т. н.?“ Дойде време да отворя нова страница. Разбира се, затварям една страница, ЦНСТ-то е голяма страница от моя живот, това e старта на живота ми и възпитанието ми. Как и къде съм започнал – това сигурно ще го разказвам и на децата си някой ден.

Какво ти даде ЦНСТ-то?

– Ако не бях тук, мога да си представя къде щях да бъда – на много по-лошо място. Направих много грешки като малък. Тук хората ме научиха да не ги повтарям. Възпитаха ме как да се вържа с хората около мен, в къщата и навън; да преценявам кой е добър за моята среда и кой не. Това му трябва на едно дете, което расте – някои да го научи кое как да прави. Защото, когато си изградил грозно навици, после няма кой да те търпи.

Как го осъзна това, защо малко млади хора като теб успяват да го осъзнаят?

– Осъзнах го. Мислил съм, правих си равносметка какъв съм бил преди и какъв съм сега. Имал съм много изкушения, много пориви да правя бели. Изтърпял съм много наказания.

Когато си бил много ядосан на наказанията, кое ти помагаше да ги приемеш и да ги спазваш?

– Аз не ги приемах, няма как да приемеш наказанията, няма как да кажа „прави са“.  Дори и да са прави социалните, няма да признаеш, че са прави; винаги ще държиш на твоето. Така че просто ги изтърпявах.

Как съчетаваш ходенето на работа вече 4 години с училището, с режима в къщата?

– Съчетавам режима в къщата с другите неща като разчитам на подкрепата на социалните работници и на ръководителя – беше г-н Мишо, сега е г-жа Ваня – взаимно се разбираме – например те ми позволяват да се прибера малко по-късно в къщата, за да мога да съчетавам нещата. Не ме притискат и да трябва да избирам кое ми е приоритет и другото да отпадне. За да съчетая всичко ми помага екипът на ЦНСТ.

Сега ти си в 12-ти клас, ще завършиш ли успешно?

– Със сигурност. Това е най-важното за мен в момента.

Ще бъдеш абитуриент, ще споделиш ли този празник с децата и екипа в къщата?

– Естествено, аз с хората тук ако не го споделя, няма с кой. Навън нямам с кой да го споделя.

След това какви са ти плановете?

– Ще работя нещо, не в автомивката – това е работа, която е за ученици, временна работа.

Какво ще работиш?

– Сигурно в някоя фабрика. Мисля да запиша медицина, дано да ми се получат нещата.

Ти си един от младежите, с които екипът на Комплекса много се гордее, как си усещал тази гордост? Чувствал ли си, че хората тук се гордеят с теб?

– Да. Те са ми го показвали. Това ми е давало увереност, било е мотивиращо.

Какво ще разказваш в бъдеще за този етап от твоя живот?

– Зависи каква е темата. Тук има и драма, и комедия. Много моменти. Ако става дума за нещо негативно, мога да дам пример кое как се е случвало и какви са последствията. Ако е нещо хубаво, ще разкажа някоя смешна история от дома.

Разкажи ни някоя хубава история.

– Лагерите са много хубава история. На последните два не дойдох, трябваше да работя и да спестявам пари. Лагерите са най-забавната история, отиваме всички заедно, игри, ядене, плуване, лагерен огън, това е живот, така може човек да изкара 100 години.

Кога ти е било най-трудно тук?

– Мисля, че най-трудно е в началото, когато влизаш в дома, докато свикнеш с 15 деца, с екипа, с правилата. Всеки е с различен характер, трябва да се отнасяш с него по различен начин.

Кое ти помогна да преодолееш тези трудности?

 – В началото беше много трудно; много наказания съм „изял“, много воля ми трябваше, за да се адаптирам. Но всеки път се опитвах да надграждам себе си.

Какво мислиш, че е добре да се промени тук, за да се чувстват децата по-добре?

– Нищо. Нищо не трябва да се променя. Правилата държат децата дисциплинирани и по-възпитани. Правилата възпитават, ако например децата се научат по цял ден да стоят на дивана и да си играят на телефоните, много по-трудно ще им е в бъдеще.  

Какво е твоето послание към децата, които остават в къщата?

– Да слушат социалните и да не се пробват да лъжат, защото всичко се разбира, няма скрито-покрито. Да слушат хората тук, защото всичко, което те правят е за добро. Дори понякога и социалните да грешат, тук няма кой да те поведе по кривия път. Тук по-скоро може да вървиш направо, отколкото да потънеш. Някои деца, които не слушаха социалните, ръководителите, и други хора /учители, полицаи/ не стигнаха на хубаво място.

Какво би казал на света?

– Хората да си променят нагласата за децата от домовете, защото те си мислят, че ние сме различни от техните деца, може би по-лоши, но истината е, че понякога ние сме по-нормални.

Споделете:
fb-share-icon