За въжения парк, за смелостта и за правенето на добро … Станимир Василев

За трета поредна година в програмата на летните дейности, организирани от ЦРДУ е включено посещение на въжен парк. Това занимание е изключително вълнуващо за децата, те го очакват с нетърпение и дълго си спомнят за него.

Днес се срещам с собственика на атракциона, за да ми разкаже повече за него и за това, което го мотивира да посреща всяка година децата гостоприемни и безвъзмездно. Екипът на Комплекса сърдечно благодари за дългосрочното партньорство в каузата за по-добро детство сега.

– Представете се.

– Казвам се Станимир Василев.

– Разкажете ни за въжения парк.

– Въженият парк работи вече трета година. Намира се в парк Лаута. Има три кръга, с три различни нива на трудност – за най-малки дечица, за по-големи и голям кръг, който става и за възрастни. Идеята да направим въжен парк ни хрумна, когато с моите деца сме ходили на въжен парк в други градове. Виждах, че на тях много им харесва. Винаги съм се чудел, дори с моята съпруга сме разговаряли, защо в голям град като Пловдив няма такова забавление. Тогава бях в процес, в който имах желание да си сменя работата и търсех идеи, с какво да се занимавам – хем исках собствен бизнес, хем се чудех какъв да е. Така се зароди идеята да пробваме да направим въжен парк в Пловдив.

– С какво въжения парк привлича малки и големи?

– Интересно е за децата, защото е нещо ново, което ги кара да проявят самостоятелност, да се справят с трудности и ги кара да оставят поне за малко телефоните. Защото в днешно време това е масово явление – деца, които най-много играят на телефони, имат наднормено тегло, все по-малко се движат, за разлика от предишните поколения. Това е една от идеите: да има забавление, което да накара децата да играят навън, да спортуват, да се учат на преодоляване на трудности – умение, което тепърва може би ще им трябва в живота.

– Идвал ли е някой, който иска да преодолее страха си от високо?

– Да, доста често имаме такива случаи, включително и възрастни, които казват, че се притесняват от високо и идват специално, защото искат да пробват да преодолеят тези страхове.

– В програмата за летните дейности на Центъра за работа с деца за трета поредна година е включено посещение на въжения парк, което означава, че още от вашето стартиране, вие сте решили да подкрепите тази инициатива. Какво ви накара да решите да откликнете?

– Аз още преди да получа обаждане от вас имах такова желание и намерение – да поканя при нас деца от уязвими групи. Вашата покана дойде в точния момент, защото аз се чудех към кой да се обърна. Винаги съм искал да зарадвам деца: такива, които нямат възможност, в неравностойно положение са или без родители. Така че, когато ми се обадиха вашите колеги веднага се съгласих. За мен е удоволствие, това е радост и за нас, че децата са щастливи, с усмивки по лицата им.

– Участниците в летните дейности споделят, че посещението на въжения парк е едно от любимите им занимания и още от сега са казали, че биха искали догодина пак да има посещение във въжения парк. Освен това има едно надграждане – някой, който е бил много притеснен миналата година, тази година е смел и помага на новобранците. Ние отчитаме както интереса и вълнението на децата, така и ползите за тях и много ви благодарим, че ни посрещате така приветливо всеки път.

– Аз много се радвам, че и ние допринасяме за развитието на децата, те надграждат своите умения и преодоляват страховете си. И сте добре дошли отново.

– Какво бихте казали на други хора, които имат малък бизнес и се чудят дали да подкрепят някаква социална кауза?

– Бих ги призовал да се включат, всеки както има възможност. Всеки може да допринесе децата да са по-щастливи и по-добре приети в обществото. Това със сигурност би било добре дори и за собствениците на бизнес, би им носило удовлетворение. За нас този жест е едно минимално усилие, но ако много хора направят по малко, ще стане нещо голямо.

– Какво бихте казали на децата като послание за живота?

– Да бъдат смели, да не се страхуват от новото и да вярват в своите възможности.

Интервю: Екатерина Костова

Споделете:
fb-share-icon