24.06.2023 – Сребро за отбора по хокей на трева на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин 2023

https://prosport-bg.net/wg-b23-hockey/?fbclid=IwAR3wLMhM205XKOa8oIUUSog1y4glQ7cKyWfFA01tEg4l8ZNQ00-xo6yYfNg

24 юни 2023, Берлин: Истинско торнадо бе отборът по хокей на трева на Спешъл Олимпикс България на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023.Заедно с дивизионирането, най-младият ни тийм изигра 12 мача срещу отбори с дългогодишни традиции в този спорта като Германия и Великобритания. На финала днес с голямо достойнство нашите хокеисти заеха второто място в група Trophy като паднаха от отбора на Великобритания с 2:4.

На дивизионирането хокеистите изиграха 4 мача, като показаха надмощие във всеки от тях България – Германия (3:0),  Чили – България (0:5), България – Парагвай (2:0), Чехия България (0:2). Така попаднахме в група Trophy заедно с Парагвай, Пакистан и Великобротания. С тях отборът изигра 6 мача, като поведе в 3 и завърши един равен: Парагвай – България (2:2), България – Великобритания (4:1), Пакистан – България (4:5), България – Парагвай (5:3), България – Великобритания (1:4), Пакистан – България (5:4). На полуфинала с малка разлика надвихме Пакистан (6:5).

Хокеят на трева бе представен като демонстрационен спорт на 16ти летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023. Спешъл Олимпикс България бе една от тринадесетте програми в света, за които бе дадена квота за участие. Отборът по хокей на трева на Спешъл Олимпикс България е млад, както заради възрастта на своите атлети (15 – 25 г.), така и заради скорошното му създаване и краткото време, което имаше за подготовка за участие в игрите, от края на 2022 г.

Благодарение на подкрепата на Българска федерация по хокей на трева и съдействието на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – гр. Пловдив и лично на неговия директор г-жа Катя Стоилова, отборът бе формиран от ученици от градовете Пловдив и Асеновград и тренировъчният процес стартира в края на 2022 г.

Националният треньор Димитър Георгиев и треньорът Георги Ангелов подготвиха и селектираха отбора в състав: Ангел Хилендаров, 18 г., Спешъл Олимпикс Пловдив, Гюлезар Ташева, 18 г., Спешъл Олимпикс Пловдив, Дина Кехайова, 16 г., Спешъл Олимпикс Асеновград, Тодор Русков, 19 г., Спешъл Олимпикс Пловдив, Кристин Тихолова, 15 г., Спешъл Олимпикс Пловдив, Мариян Баташки, 17 г., Спешъл Олимпикс Пловдив, Радослав Балкански, 15 г., Спешъл Олимпикс Асеновград, Румен Балкански, 17 г., Спешъл Олимпикс Асеновград, Християна Стефанова, 25 г., Спешъл Олимпикс Пловдив, Тихомир Иванов, 19 г., Спешъл Олимпикс Пловдив.

Треньор на отбора е и Виктория Рудолф-Карашева.

Отборът по хокей на трева на Спешъл Олимпикс България се подкрепя от Ротари Клуб София Интернешънъл.

„За краткото време, което имахме за подготовка, се представихме над очакванията, но според стремежът ни. Не ни достигна опита за да успеем да завоюваме златото, но видяхме потенциала от развитието на хокея за хора в неравностойно положение в България и ще се целим един ден да достигнем световния връх“, сподели националния треньор Димитър Георгиев.

„Голяма чест е, че сме в демонстративен спорт. Така безспорно, в спортната ни история ще бъдем първи. Ще играем заедно с отборите на Англия, Холандия, Германия. Това са последните шампиони в хокея на трева. Тази чест и участие идват и с отговорност – да продължим да развиваме спорта за хора в неравностойно положение и след Световните летни игри на Спешъл Олимпикс. Необходима е координация на всички федерации, за да се създадат и необходимите нормативи в подкрепа на такава дейност“, коментира изпълнителният директор на Българска федерация по хокей на трева, д-р Антонио Антонов по време на пресконференцията за изпращане на националната делегация на Спешъл Олимпикс България на 9 юни 2023 г. в София.

Споделете:
fb-share-icon