В световния ден на бежанеца – вдъхновяващите послания на жени бежанки в България

По повод 20 юни – Световния ден на бежанеца, в Пловдив гостува фотоизложбата „И ти можеш“.

Тя беше открита на 16.06.2023 г. от г-жа Румяна Толова, общински съветник в Община Пловдив, г-жа Диана Димова основател на фондация „Мисия Криле“ и г-жа Недка Петрова, директор на КСУДС Пловдив.

На събитието присъстваха и две от дамите, герои в изложбата. Фахрия Тахер и Гада Абдо – майка и дъщеря от Сирия се учат да говорят български език, но вече имат работа и живеят в Пловдив. Г-жа Гада Абдо също приветства присъстващите на откриването.

Изложбата е разположена в Централния дом на младоженците“ – гр. Пловдив, ул. Х. Г. Данов № 34 и е отворена за посещение в периода 16-30.06.2023 г.

„Няма по-добър начин да се запознаем с пътя и съдбите на тези хора от личните истории. Във времена на кризи и сътресения, социалните услуги показаха, че са сред първите, които могат и имат готовност да окажат ефективна подкрепа. За да бъдем още по-близо до тези хора, е важно да обогатяваме своите знания и да развиваме уменията си работа с тях, такава каквато е необходима.“ – сподели г-жа Недка Петрова, директор на Комплекса за социални услуги за деца и семейства – Пловдив, по чиято покана изложбата гостува в нашия град.

Изложбата представя необикновените истории на 12 обикновени жени от Иран, Сирия, Ирак, Нигерия и Афганистан, преминали през Центъра за настаняване на бежанци в гр. Харманли. Насърчени от фондация „Мисия Криле“, бежанките решават да излязат от анонимност и да споделят историите си, за да отправят силно и емоционално послание към българската жена: „Виж, аз се справих, значи можеш и ти.“

Идеята за изложбата „И ти можеш“ се ражда като резултат от работата на фондация „Мисия Криле“ на терен с бежанци и имигранти в района на Харманли. В общуването си с тях представителите на организацията научават за множеството трудности, с които бежанците се сблъскват ежедневно, докато в същото време остават напълно невидими за обществото и хората около себе си. Изложбата се реализира с подкрепата на Български фонд за жените и УНИЦЕФ – България.

Световния ден на бежанеца се отбелязва от 2021 г. в израз на съпричастност и солидарност със съдбата на хората, принудени да напуснат родината си поради конфликти и преследване. Смята се, че това са 26,6 милиона души по света.  

Садия Нури на 21 г. от Афганистан е една от тях и нейното послание е „Животът е като роман, в който някои глави са тъжни, други щастливи. Ако никога не обърнеш страницата, няма да разбереш какво следва.“

Споделете:
fb-share-icon