15-ти Ноември – Европейски ден на музикотерапията 2023

И тази година в КСУДС Пловдив отбелязахме Европейския ден на музикотерапията под мотото „Заедно пеем и танцуваме”. Акцентът бе чрез песни, танци и традиционни музикални инструменти да споделим позитивна енергия и да се насладим на положителни чувства и усещания.

Събитието бе посетено от родители и деца, които заедно с музикотерапевта пяха традиционни за областта народни песни, както и любими песни от детството си. По тяхно желание се спуснаха в спонтанен танц под звуците на музика. Това бе прекрасно преживяване както за малките, така и за големите „деца”. Една от участничките сподели: „Върнах се в годините, когато нямах грижи”.

Музикотерапията има доказано благотворно въздействие върху емоционалното и физическото благополучие. Песните и танците често имат силно емоционално въздействие и могат да предизвикат специални спомени и чувства. Заниманията с музикотерапия предоставят възможност за изразяване и изживяване на емоции, но също така може да подобри комуникацията, координацията и общуването.

Музикотерапевтът Елена Кумчева е част от екипа на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности към КСУДС Пловдив и тази дейности се предоставя по програма към специализираната социална услуга „терапия“.

Споделете:
fb-share-icon