Вълнуващи Коледни празници за децата на Комплекса

В навечерието на Коледните празници екипът на КСУДС – Пловдив проведе целенасочена Кампания за осигуряване на щастлива Коледа за всяко дете. И днес с удовлетворение и благодарност можем да кажем, че целта е постигната.

В резултат на денонощните усилия на екипа, подкрепени от дарителската общност над 20 деца от крайно бедни семейства посрещнаха празниците с традиционна Коледна трапеза. Дарени бяха хранителни пакета, ваучери за храна, памперси. За 3 деца в тийнейджърска възраст, които живеят при близки и роднини са осигурени подходящи за сезона дрехи, които те са закупили по свой избор с подкрепата на социални работници. Ани, Стоян и Мария се радват на нови дънки, пуловери, обувки и яке. Това са младежи, разделени от своите родители по различни причини и намерили дом и грижа при свои роднини. Тези деца ходят редовно на училище и се справят добре. Амбициозни са и искат да успеят в живота, въпреки трудностите и предизвикателствата на тежката си история. Подобни жестове на благотворителност са от изключителна важност  и често пъти стават катализатор на стремежа на момчетата и момичетата да бъдат пълноценни граждани, които един ден също ще помагат на уязвимите.

На Бъдни вечер в Звено „Майка и бебе” шест бебета и техните майки празнуваха тайнството на Рождество, заедно, в защитена среда и семейна обстановка. Екипът ежедневно работи нито едно бебе да не бъде разделено от своята майка и когато възникне допълнителна нужда от памперси, лекарства, оборудване и пр., мрежа от дарители реагира своевременно. Затова в Комплекса казваме: „Семейството сме ние” – всички, цялото общество се грижим да има детство.  

В Центровете за настаняване от семеен тип Коледа посрещнаха 18 деца, които се радваха на богата трапеза, благодарение на дарители. Изключително вълнуващо е, когато в дните преди празниците различни хора искат да допринесат за празника на децата и всеки дарява спрямо възможностите си – кори за баница, млечни продукти, плодове. Разбира се, че под елхата всяко дете намери подаръка, за който е мечтало, а в Коледния ден всички се забавляваха на  ледена пързалка – също осигурено от дарители. Да бъдеш разделен от своето семейство е тежко бреме, особено на Коледа, и ние от КСУДС сме благодарни, че усилията ни да осигурим уютни празнични дни на тези деца намират отзвук в дългия списък на нашите партньори-дарители, защото не бихме се справили без тази подкрепа.

Разпространението на вдъхновението и добротворчеството намери проявление и в един от участниците в дарителската кампания. Студент, който е посещавал Комплекса в периода на университетския си стаж организира свои приятели и също допринесе за по-светли празници. Група родители на деца от пловдивска детска градина зарадваха едно младо момиче и нейната баба с хранителни продукти и дрехи и с този свой жест допринесоха едно дете да остане в своето семейство и да продължи да расте под грижите на близките си, да учи и да вярва в доброто.

Екипът на КСУДС работи с деца и семейства, изпаднали в затруднение и ежедневно се сблъсква с предизвикателства. Свидетели сме на тежки житейски съдби и ставаме част от живота на хора, които се борят да оцелеят и да си стъпят на краката. В такива моменти подкрепата е жизнено важна – както социалната, така и материалната. Благодарение на дарителските инициативи на граждани и бизнес много от тези хора успяват да се справят. През 2019 г. екипът на КСУДС е насочил към децата, с които работи дарения на стойност около 50 000 лв. Експертизата на социалните работници и близката комуникация със семействата гарантира, че подкрепата е насочена към конкретни и належащи нужди за всяко семейство и дете и се ползва ефективно. Благодарни сме за всеки дарителски жест и разчитаме, че и през 2020 г. ще имаме такива дарители-партньори, с които заедно да осигуряваме по-добро детство за всяко дете.

Споделете:
fb-share-icon