30 деца и техните приемни семейства празнуваха в деня на Християнското семейство в КСУДС – Пловдив

Тридесет деца и техните приемни семейства се събраха в дъждовния 21 ноември да празнуват и се забавляват в името на най-ценното – щастието  да растат в грижовни и обичащи ги семейства.

Домакин на празника бе Комплексът за социални услуги за деца и семейства. А събитието сложи края на Информационната кампания по приемна грижа „Приеми ме с обич”, която се проведе от Областния екип по приемна грижа – Пловдив в партньорство с Комплекса.

Празникът бе открит от г-жа Недка Петрова – Директор на КСУДС Пловдив, която поздрави присъстващите приемни семейства както от името на екипа на Комплекса. Г-жа Петрова изказа готовността на Комплекса и на Община Пловдив за подкрепа на приемните семейства, които са приели професията и мисията да полагат грижи за деца, които са разделени от своите биологични родители и са моста към тяхното по-добро бъдеще.

Г-жа Мария Коруева от ОЕПГ Пловдив представи информация за Кампанията „Приеми ме с обич”, която обхвана периода 01.07.2019г. – 30.10.2019г. като са проведени 7 информационни срещи в различни населени места от областта. Повече от 100 специалисти са информирани в директни среща, а чрез тях и още много други хора, представители на общинска администрация, детски градини, училища, читалища, социални услуги и граждани.  Отзвукът от кампанията ще се очаква през следващите месеци, като за сега има подадено едно заявление от желаещи да станат приемни родители.

Към настоящия момент Областния екип по приемна грижа отчита 78 действащи приемни семейства с 81 настанени деца в тях. Поради липса на приемни семейства за новородени в област Пловдив, през изминалите месеци, бебета са настанявани в приемни семейства в градове Нови Пазар, Дупница, Благоевград, Рудозем.

Опитът на работещите специалисти показва нуждата от приемни семейства за бебета и деца до 3 – 4 годишна ввъзраст, приемни семейства готови да приемат две или три деца, с цел да не се разделят братя и сестри, когато се наложи тяхното настаняване, извън семейството. Именно един такъв случай развълнува всички присъстващи – две сестрички се срещнаха със своя брат по време на празника, а срещата им взриви вълна от емоции. Те говореха разгорещено, перминавайки от български на турски език, в опит за краткото врме да вземат колкото се може повече от срещата помежду си.

Забавната програма за децата включва групови ателиета „Музика в действие” и „Писмо до моето бъдещо аз”, където приемни родители и деца се забавляваха и обменяха идеи и опит. По време на цялото събитие специалисти от КСУДС – Пловдив и екипа на ОЕПГ бяха на разположение за консултации и подкрепа.

В края на събитието, както е редно на празник, всички се събраха около специално подготвена торта, дарение от Фондация „Горещо сърце“, за което екипът на КСУДС поднася своите благодарности.

В рамките на деня, традиционно се проведе акция по кръводаряване, в която имаше немалко желаещи, но само двама човека имаха подходящи показатели за кръводарители.

Споделете:
fb-share-icon