ТРИ ОТЛИЧИЯ ЗА ПЛОВДИВ И РЕГИОНА НА ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ „СПАСИТЕЛИ НА ДЕТСТВОТО“ КСУДС – ПЛОВДИВ ПОЛУЧИ ПРИЗ В КАТЕГОРИЯТА „ОБЩИНСКИ ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ“

На 25.10.2018 г. Националната асоциация по приемна грижа отбеляза своя девети рожден ден и за трета поредна година връчи  награди „Спасители на детството”. На официална церемония в хотел „СОФИЯ ХОТЕЛ БАЛКАН“ бяха отличени институции, социални работници и приемни родители.
Комплексът за социални услуги за деца и семейства получи приз в категория „Общински център за социални услуги”.

Той е номиниран от приемни родители със следните мотиви: „Комплексът за социални услуги е място за откритост, подкрепа и грижа за всички, които са ангажирани с приемната грижа, но не могат да разчитат на подкрепа поради страх и притеснения. В Комплекса можем да говорим честно за чувствата и емоциите си, без да бъдем съдени и да чувстваме притеснение.“

Наградата бе връчена от г-жа Росица Димитрова – приятел и застъпник на приемната грижа в България. Признанието от Националната асоциация по приемни грижа е огромна чест, мотивация и отговорност. „Благодаря за това отличие, освен признание за труда на екипа, това е и огромна отговорност за нас пред хората, които са ни гласували доверие и се нуждаят от нашата подкрепа. Ние приемаме човека като ценност, богатство и с неговата уникалност. Ще продължим да правим малки неща, но с голяма любов“ – каза директорът на КСУДС – Недка Петрова при получаване на наградата.

Специална награда бе присъдена на Кина Рашева, един от първите приемни родители в България, която екипът на КСУДС Пловдив подкрепя през всички години. Наградата бе връчена от зам.–председателя на  НАПГ – Мария Благоева, която подчерта приноса и личния пример на  г-жа Рашева в развитието на приемната грижа в България. Поради невъзможност на Кина Рашева да присъства лично, наградата получи г-жа Петрова – директор на Комплекса, която благодари от нейно име за признанието и отличието и каза, че тя ще остане част от голямото семейство на приемните родители, дори и вече оттеглила се от активна дейност като такъв.

Третата награда за област Пловдив бе присъдена на действащия приемен родител Иванка Милева. Тя сподели вълнението си от това да бъде приемен родител, да дава сигурност и увереност на децата, които престъпват прага на нейния дом. Г-жа Милева е един от приемните родители, които екипът на Центъра за обществена подкрепа към КСУДС – Пловдив е обучавал и подкрепял в началото на нейния професионален път.
Опитът на Община Пловдив като доставчик на услугите в КСУДС датира от  2007 г., когато е старта на кампанията „Отвори сърцето си, приеми дете“. През всички години приемната грижа е стояла сред приоритетите на Общинското ръководство, което и днес продължава активно своята работа в тази насока като партньор на АСП по проект „И аз имам семейство“.  До 2015 г. екипът на КСУДС е обучил и подкрепил над 70 приемни семейства и 50 деца, настанени в тях.

Към момента екипът на КДСУД работи с деца, които са настанени в приемни семейства  и имат нужда от подкрепа, за да преодолеят различни трудности в развитието си. През следващата година екипът планира да разшири обхвата на дейността си в тази насока, съобразно изразените потребности на приемните родители и деца, в града и региона.

Споделете:
fb-share-icon