„Знаете ли какво е да си директор на Комплекс?” пита Георги, който през 2019 г. беше директор за един ден

Детското участие е основно право на децата и е част от критериите за предоставяне на качествена грижа. Създаването на възможности за информиране на децата и осъществяване правото им на изразяване на мнение е сред приоритетите на КСУДС – Пловдив.

В извънредното положение, в което всички се намираме, да се чуе гласът на децата е изключително важно за тяхното спокойствие и сваляне на напрежението. А когато този глас бъде чут от очевидния авторитет, от човека, който взима решенията и който отговаря за тяхното благосъстояние, това наистина означава много за децата.

Преди две седмици ви рзказахме как протича ежедневието на децата и младежите в двата центъра за настаняване от семеен тип, част от КСУДС – Пловдив. Писането на статията включваше интервюта с деца и тогава младежите от ЦНСТ „Майка Тереза” споделиха, че се чувстват прекалено потиснати от мерките за изолация и биха искали да се срещнат с г-жа Недка Петрова – директор на Комплекса. Малко след това, в забързаното ежедневие, свързано с много ангажименти и разнообразни задачи, Директорът постави сред своите приоритети и срещата с младежите. Ето какво си поговориха те:

Н. Петрова:
Здравейте, искам да ви кажа колко се гордея със вас и разказвам на всеки, който ме попита колко сте издръжливи и дисциплинарни и как се справяте в това не леко положение. Повярвайте, че на много хора и деца им е трудно, но постепенно ще имаме повече свобода. Много се радвам, че сте здрави, всеки ден се интересувам как сте. Колегите ми предадоха за нещата от които не сте доволни и аз ви разбирам.  Правим всичко възможно, за да осигурим по-хубава храна, а не онзи боб, за който разказахте, че не може да се свари и тропа в тенджерата. Разбираме вашите трудности и не ни е безразлично, напротив всеки ден полагаме усилия, с които да ви осигурим по-леки дни. Храната е най-малкото. Моля да споделите, това което вие предлагате и аз ще го обсъдя с колегите от екипа, за да преценим кое от тези неща е допустимо и разумно.

Младежите:
Искаме няколко неща. Да можем да си купим някои неща от магазина с нашите джобни пари. Да можем да ползваме мобилните телефони до 21 часа, все пак след смяната на времето има промяна.
Много бихме искали да похвалим г-н Ясен, който всяка сутрин идва да ни помага с ученето. Искаме да похвалим социалните, някои от тях идват пеша на работа, за да не се заразят и да заразят и нас , ако се возят в градския транспорт.

Н. Петрова:
Поощрявам това, че сте критични и че отстоявате желанията си. Много се радвам, че оценявате грижата на екипа към вас.  В момента, в който е разрешено да се излиза, ще направим организация да можете да излизате от къщата. Важно е да сме дисциплиниране и да спазваме препоръчаните мерки, защото така ще преборим вируса.

Младежите:
Това означава ли, че за празниците няма да можем да видим нашите близки?

Н. Петрова:
За съжаление няма да може. Най-важно е да сте здрави, а за сега начина е чрез изолация. Ние всеки ден работим, за да ви подкрепим и доколкото може да се чувствате по-добре. Записах си вашите искания и ще ги обсъдим с колегите.

Младежите бяха истински въодушевени от срещата. Видимо останаха удовлетворени, че са споделили своите желания и те са били чути от точния човек. Димитър поиска онлайн срещите да са по-чести и бе репликиран от Георги „Вие знаете ли какво е да си директор, има много ангажименти”, а той знае заради участието си в инициативата Мениджър за един ден през 2019 г.
Децата благодариха за отделено време и помолиха г-жа Петрова да предаде разговора им на г-н Мишо, защото „от него зависи всичко”.
А кой е г-н Мишо ще представим в някои от следващите статии, разказващи за уникалните хора на КСУДС – Пловдив, които всеки ден, крачка по крачка, мисъл по мисъл, дума по дума отъпкват пътя за по-добро детство за нашите деца. И така вече 15 години.

P.S.  Докато изработвахме статията, някои от исканията на децата бяха удовлетворени и това показва силата на детския глас и колко важно е той да бъде чут.

Споделете:
fb-share-icon