Среща с Алтънай, който не се отказва от мечтите си

Алтънай е на 15 години, учи в Професионална гимназия по туризъм „Асен Златаров“ – производство на хранителни изделия. Споделя, че обича да готви и в Центъра помага в кухнята, обича да реже с нож. Би станал готвач. След училище излиза с приятели, в някои дни ходи на уроци в къща за музикални вълшебства „Дивизи“.

През м. април Алтънай взе участие в XVII Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, гр. Перник. Срещам се с него, за да ми разкаже за това предизвикателство, за музиката и за бъдещите планове.

Екатерина: От кога свириш?

Алтънай: Свиря на ксилофон вече почти 2 години. Ходя на уроци в къща за музикални вълшебства „Дивизи“.

Екатерина: Как си избра ударните инструменти?

Алтънай: На първата среща, която беше в ЦРДУ, ме попитаха кой инструмент си избирам. Тогава ме привлякоха ударните инструменти, реших да опитам и много ми хареса.

Екатерина: Разкажи повече за твоето музикално обучение.

Алтънай: Моята учителка по ударни е Десислава Гюзелева. Обикновено ходя в „Дивизи“ веднъж седмично, понякога и повече, когато се подготвяме за концерт. Харесва ми там, приятно ми е с г-жа Гюзелева, тя е готина, забавно ми е да уча при нея; понякога ми се кара, но това е защото иска да ме научи. За последното участие трябваше  да подготвим химна на Кирил и Методий и ходих при проф. Личева в Музикалната академия.

Алтънай е част от ФЛАШМОБ „24 МАЙ“. В него децата от ЦНСТ „Детска къща“ и „Майка Тереза“, от Музикална къща „Дивизи“, НУМТИ „Д. Петков“ и хор „Детска китка“ изпълниха „Химн на Кирил и Методий“ в специално създадения за случая нов аранжимент на Румен Бояджиев – син.

Екатерина: Разкажи за конкурса в Перник. XVII Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти. Как попадна там, как премина твоето участие?

Алтънай: Г-жа Гюзелева ми каза, че ще има конкурс в Перник и ме попита дали искам да отида. Аз се съгласих. Пътувах със семейството на друга ученичка от „Дивизи“. Вълнувах се за участието. Свирих „Есенна разходка“ и „Вариация“, това са две пиеси на Мария Палиева. Аз се явих в група за любители, взех поощрителна награда, бях много притеснен и допуснах грешки. Две точки не ми достигнаха за трета награда. Радвам се, че участвах, въпреки че взех поощрителна награда. За първи път отивах във Перник и там ми хареса. Посетихме някои музеи и една крепост. Разходихме се, говорихме си.  Искам да благодаря на семейство Налджиеви, които се съгласиха и намериха време да ме вземат с тях.

Екатерина: Би ли участвал пак в конкурс, имаш ли планове за нови изяви?

Алтънай: Бих участвал. Предстои един конкурс в Поморие, но на същия ден ще има и концерт в Пловдив на Бунарджика и не знам как ще избера. Мисля че предстои и още един конкурс.

Следете информационните канали на КСУДС Пловдив, за да се информирате за следващите участия на нашите талантливи деца в различни музикални събития.

Екатерина: Какъв урок си взе от това участие в Перник?

Алтънай: Трябва да бъда по-уверен, да не се притеснявам толкова. Излизам, свиря и това е. Сега подготвям „Пайдушко хоро“ за следващия конкурс.

Екатерина: Какво е твоето послание. Кое е мотото, което е важно да следваме в живота?

Алтънай: Човек да не се отказва от мечтите си! Аз продължавам напред, без значение какво стои зад мен.

интервю: Екатерина Костова

Споделете:
fb-share-icon