15.11.2022 г. – Радио Пловдив – Отбелязваме Европейския ден на музикотерапията

На 15-и ноември отбелязваме Европейския ден на музикотерапията. Той се чества от 2014 година по инициатива на Европейската конфедерация по музикотерапия. 

Христина Йорданова разговаря с Елена Кумчева – музикотерапевт от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности в Пловдив. Каква е същността на метода, какво е благотворното му влияние върху човешката психика и как ще бъде отбелязан Европейския ден на музикотерапията бяха темите на интервюто.

Музикотерапията е терапевтична работа, свързана с хората – тяхното психично и физическо здраве през музикалното изкуство. Води своето начало от дълбока древност, а днес е все по-приложима при модерните похвати на психолозите.  Тя е ефективна за всеки човек, а в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности се използва изключително за работа с деца със специални потребности. 

Активностите през ритъм, движения и мелодия помагат при когнитивното и физическо развитие. 

Позлите при децата са развиване на способностите за реакция към околната среда. 

„Много от тях идват толкова вглъбени и откъснати от света, че първото, което постигнахме, е докосване един до друг – първата усмивка, първия допир,  първия поглед. Следват и други реакции, с които ние като хора градим контакта между ни“ – каза Елена Кумчева. 

Хора с генерализращи растройства се повлияват особено добре от музикотерапията. Откъсването от прекия контакт е изключително вредно и деструктивно за хората с подобни състояния. 

По повод Деня на музикотерапията има редица събития през целия месец ноемрви. 

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности в Пловдив се организират сесии както за деца, така и за родители. 

Цялото интервю на Христина Йорданова с Елена Кумчева може да чуете в прикачения звуков файл.

Линк към оригиналната статия: https://bnr.bg/plovdiv/post/101736462/otbelazvame-evropeiskia-den-na-muzikoterapiata?fbclid=IwAR3z1anznuwgDoUjPrfhcewN3if7qSsYyOqqdvc23Jjd3jDaoORvcebcSwo

Споделете:
fb-share-icon